Home Page Articles User Guides News Letter  



Author Topic: 5330 Handsets and SIP configuration  (Read 53959 times)

Offline kokolino23

  • Contributer
  • *
  • Posts: 10
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: 5330 Handsets and SIP configuration
« Reply #30 on: June 04, 2013, 07:20:54 PM »
Anyone can give me an update on this, please?
Thanks!


Offline conf-it

  • New Member
  • *
  • Posts: 3
  • Country: gb
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: 5330 Handsets and SIP configuration
« Reply #31 on: August 21, 2013, 07:41:14 PM »
Hi, I'm having a similar problem to cmeilleur where I can't access the web UI. I'm a complete novice with Mitel phones, but have a good background of 3cx and Linksys/Cisco handsets. The mitel is definitely a different beast all together!

We've inherited a bunch of 5330e phones but want to change them to use SIP and hopefully talk to a 3cx system. I've got a handset that has been reset to factory defaults so have switched it to SIP mode and configured the TFTP settings. I've downloaded the 5340 archive suggested above and can see the phone hitting the TFTP server and failing with the common sip5340ttnlang_en_US.bin file error that every one here has seen. The web interface only prompts to select a language and enter the TFTP server address, but even selecting any other language (which I have the files for) it reboots the phone and goes back to the same prompt. I guess this is a red herring though and it actually needs something else to do the firmware upgrade to provide the web UI but the key steps are missing from all posts above. I've configured the MN_Generic.cfg file which seems to do more when the phone boots, but it's still not getting anywhere.

Can anyone shed any light on this please? I've hit a brick wall and seem to be going round in circles!

Offline conf-it

  • New Member
  • *
  • Posts: 3
  • Country: gb
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: 5330 Handsets and SIP configuration
« Reply #32 on: August 28, 2013, 08:30:09 AM »
Got this working in the end, but I did give up on the web UI as clearly the key piece of info is missing in all the help here unfortunately. I've attached a useful guide to set this up in a Windows environment for anyone else who got completely stuck like me!

Offline serge

  • New Member
  • *
  • Posts: 1
  • Country: lv
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: 5330 Handsets and SIP configuration
« Reply #33 on: August 29, 2013, 04:37:56 PM »
Got this working in the end, but I did give up on the web UI as clearly the key piece of info is missing in all the help here unfortunately. I've attached a useful guide to set this up in a Windows environment for anyone else who got completely stuck like me!

Thank you Conf-it , really good guide. I hope this must work for my 5320 phones. But I not understand - will I receive normal WEB interface on my 5320 ? or I must upload firmware or language files ? now only what I see on web:
Please select and download your language.
Choose you language
Enter your TFTP Server IP address

I don't find SIP firmware for 5320 model, only for 5330 and 5340  :'( Anybody have this ?
 

Offline conf-it

  • New Member
  • *
  • Posts: 3
  • Country: gb
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: 5330 Handsets and SIP configuration
« Reply #34 on: August 30, 2013, 04:59:40 AM »
Hi serge, I've attached the files you should need, I got these from one of the links in other posts here. I never got the web interface working and still get the same language select and tftp address prompt as you even with the phones provisioned.

I guess the 5320 will be similar to the 5330 so if you get it talking to the TFTP server you should see what files it's looking for - MN_Generic.cfg & MN_<phone mac address>.cfg are all you need to get it provisioned. I didn't need a firmware upgrade either, switching the phone to SIP mode is enough (my previous setup guide explains how to do this), just make sure it picks up option 43 from DHCP (it will show this briefly on boot up if it has - option 43 was the only setting that worked for TFTP regardless of other articles I found saying the phones support 66/125/128/150).

You can also browse to the phone IP and enter the TFTP server address manually but that would be tedious if you're provisioning multiple phones!

Hope that helps!

Offline DOGandBONES

  • Contributer
  • *
  • Posts: 7
  • Country: gb
  • Karma: +0/-0
  • Mitel Phone Repair Service
    • View Profile
Re: 5330 Handsets and SIP configuration
« Reply #35 on: September 24, 2013, 04:58:16 AM »
This applies to the range of Mitel phones that support SIP, namely: 5220 and 5215 ('Dual Mode' versions), 5224, 5235, 5330 and 5340 IP Phones

Here we done a short video changing a Mitel 5330 IP phone from Minet to SIP

http://youtu.be/l0EbFHGHzS4

www.selectservice.co.uk
www.thetelephonerepaircentre.co.uk 

Offline randalk

  • New Member
  • *
  • Posts: 2
  • Country: us
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: 5330 Handsets and SIP configuration
« Reply #36 on: October 10, 2013, 10:03:05 PM »
Hey, I thought I'd throw my hat into this since I got this working today, from scratch, on a Mitel 5330, with no prior knowledge about how mitel phones work (but plenty of polycom TFTP experience).

#1 - you don't need the sip5340ttnlang_en_US.bin
   -- everything is already in english by default!
#2 - you DO need L2Boot53xxTtn8M.bin
#3 - you do NOT need MainIp5340.bin
#4 - you DO need the Minet
#5 - you DO need L2Boot_5340.bin
#6 - you DO need BootIp5340.bin
#7 - you MUST have a MN_Generic.cfg
#8 - you MUST have a MN_<MACADDR>.cfg file
#9 - you do not need sip5340ttntone_EN.bin

Your phone model in the MN_Generic.cfg file must match exactly -- 5330 vs 5330e is different and will not work!

When it does work, the phone will download a few firmware files, reboot, download similar ones and reboot again - this is the firmware upgrade and switch to the IP-based website.

When you surf to the phone's IP at first and it points you to the TFTP server, set it to English and point it at your TFTP server. Monitor the tftp daemon it to make sure it goes!

I lifted my configs right out of the previously posted .doc file, and I have them attached (and scrubbed).

Hope this helps!
« Last Edit: October 10, 2013, 10:07:25 PM by randalk »

Offline randalk

  • New Member
  • *
  • Posts: 2
  • Country: us
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: 5330 Handsets and SIP configuration
« Reply #37 on: October 10, 2013, 10:05:23 PM »
Also, once you go through those steps and the various sets of flashing, the full webui will become available. And FYI, the login is "admin" and the model #, in my case "5330".

Until it is fully flashed, you will get the "enter language+tftp" page.

I'll be doing a comprehensive re-do of this entire thing from scratch for our KB, so that we can support mitel phones on our platform; when that's ready, I'll post it back here.

Good luck!
Randal

Offline ralph

  • Mitel Forums Admin
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5297
  • Country: us
  • Karma: +453/-0
  • Published Author: http://amzn.to/2dcYSY5
    • View Profile
Re: 5330 Handsets and SIP configuration
« Reply #38 on: October 11, 2013, 08:41:55 AM »
Awesome.
Once you have your KB ready let me know and I'll set up a special SIP How-to section under articles.

Ralph

Offline HTCTech

  • New Member
  • *
  • Posts: 1
  • Country: us
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: 5330 Handsets and SIP configuration
« Reply #39 on: December 23, 2013, 12:20:36 PM »
Randalk,

How did you get past the mainIP5340 request.  My phone hangs on "Waiting for TFTP" and in the TFTP server log it shows that it continues to request the file.

Offline johnp

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1206
  • Country: us
  • Karma: +13/-0
    • View Profile
Re: 5330 Handsets and SIP configuration
« Reply #40 on: December 24, 2013, 11:23:30 AM »
I think all the files are within the 3300 software load. I know I've seen them in the tftp on a 3300.

Offline chrisbond

  • New Member
  • *
  • Posts: 2
  • Country: gb
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: 5330 Handsets and SIP configuration
« Reply #41 on: January 15, 2014, 11:49:09 AM »
I think all the files are within the 3300 software load. I know I've seen them in the tftp on a 3300.

Does anyone have the sip5340ttnlang_en_US.bin file would be really helpfuly if you do as im not multi liguel and trying to get my 5330 phones working with SIP :(

Offline chrisbond

  • New Member
  • *
  • Posts: 2
  • Country: gb
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: 5330 Handsets and SIP configuration
« Reply #42 on: January 16, 2014, 06:20:09 AM »
Really struggling here i've got to the stage where i've got the SIP firmware on it not sure if its "fully loaded" as everytime I goto webpage it asks for TFTP address and can't get full interface as per manual.

Basically it pulls the cfg files from my TFTP server but I dont seem to be able to register with gradwell's sip server's here's what i've tried:

   <user_list>
      <User State="1" ID="7201XXX" DispName="01432 XXXXXX" Pwd="password" AuthName="7201XXX” Realm="" RegSvr="sip.gradwell.net" RegPort="5060" RegScheme="2" ProxySvr="nat.gradwell.com" ProxyPort="5082" ProxyScheme="2" VMSvr="" VMPort="5060" VMScheme="2" OutSvr="" OutPort="5060" OutCtr="0" Ring="1" Line="0" EventSvr="" EventPort="5060" EventScheme="2" NatMode="2" NatType="3" NatIp="0"></User>   
    </user_list>

I've tried fulling in OutSvr, playing with NAT but everytime the phone boots eventually it comes up with *NO REG* in the top corner.

Any ideas as i'm pulling my hair out on this!

Offline roms

  • New Member
  • *
  • Posts: 1
  • Country: 00
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: 5330 Handsets and SIP configuration
« Reply #43 on: March 21, 2014, 08:53:56 PM »
Here is a link for Mitel IP Phones 5330 - 5340 firmware working in dual-mode (MiNET + SIP) - Main Version is 05.02.01.05 :
http://roms2000.free.fr/download/mitel/Mitel_3300-R12-05.02.01.05-5330-5340.zip (or get the attachement in this post below - (for registered users only))

Files in archive (for 5330 and 5340 phones only) :
BootIp5340.bin
L2Boot_5340.bin
MinetIp5340.bin
sip5340ttnlang_en_US.bin
sip5340ttntone_AU.bin
sip5340ttntone_DE.bin
sip5340ttntone_FR.bin
sip5340ttntone_GB.bin
sip5340ttntone_MX.bin
sip5340ttntone_NL.bin
sip5340ttntone_NZ.bin
sip5340ttntone_US.bin

With this version, you can get BLF working for more than 4 monitoring devices and web interface on phone is OK in English.
Put this files on the tftp server (see other comments from other users to see how)

Note : in some situation (not for me), you may have to rename :
L2Boot_5340.bin to L2Boot53xxTtn8M.bin
MinetIp5340.bin to MainIp5340.bin

Hope will help you - I'm sure  ;)
« Last Edit: March 21, 2014, 08:56:47 PM by roms »

Offline henkfeenstra

  • New Member
  • *
  • Posts: 3
  • Country: nl
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Re: 5330 Handsets and SIP configuration
« Reply #44 on: October 17, 2014, 08:03:29 AM »
Please, can somebody help me with the Mitel 5324 and te 5340.
I have the bin files, i have a generic config file. thanks guys for all the info.
But still i get the login screen to type in my tftp server.
A long time ago i managed to configure one phone. and now i have 23 of them but i can't get them to go past this screen.

When the phone starts to download the language file, tftp says 100% and it restarts, doesn't get the new firmware and returns to this tftp screen. :(

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9